Sosyal Medya

Dünya

Rusya ve ABD’den Türkiye’ye tepki

Moskova ve Washington, Türkiye’nin Sincar ve Karaçok’a yönelik hava harekâtına tepki gösterdi. Rus Dışişleri harekât için ‘kabul edilemez’ ifadesini kullanırken, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Dorrian, Türkiye’nin kendilerine geç haber verdiğini söyledi.



Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’ya yönelik olarak Irak’ın Åžengal (Sincar) ve Suriye’nin Karaçok bölgelerinde 25 Nisan’da gerçekleÅŸtirdiÄŸi hava operasyonuna ABD ve Rusya’dan tepki geldi.

ÇarÅŸamba günü açıklama yayımlayan Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı, Irak ve Suriye’deki hava saldırılarını ‘kabul edilemez’ olarak gördüklerini ifade etti. Moskova’dan gelen açıklamada, hükümetler arasındaki iliÅŸkilerin temel prensiplerinin ihlâl edildiÄŸi iddia edilerek, “Bu durumda bütün taraflara sınırlarında kalma çaÄŸrısında bulunuyoruz” ifadesi kullanıldı.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian da Pentagon’daki telekonferansta, Türkiye’nin kendilerine geç haber verdiÄŸini ifade etti. “Bize yapılan bildirimin üzerinden bir saat geçmeden saldırılar gerçekleÅŸtirildi. Bu yeterli bir zaman deÄŸil. Bu bilgilendirme de IŞİD’e karşı savaÅŸta bir ortaktan ve müttefikten bekleyeceÄŸiniz bir koordinasyon kesinlikle deÄŸil” dedi.

ABD askerlerinin saldırılan bölgeye 10 kilometre uzaklıkta olduÄŸunu belirten Dorrian, bilgilendirmesinin yetersiz olduÄŸunu Türkiye’ye söylediklerini ifade etti.

Yıldırım’dan Barzani’ye baÅŸsaÄŸlığı mesajı

BaÅŸbakanlık, Binali Yıldırım’ın 25 Nisan akÅŸamı IKBY BaÅŸkanı Mesut Barzani ile bir telefon görüşmesi gerçekleÅŸtirdiÄŸini duyurdu. Yıldırım, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’ya yönelik olarak Irak’ın Åžengal (Sincar)  bölgesine gerçekleÅŸtirdiÄŸi hava operasyonu sırasında hayatını kaybeden beÅŸ PeÅŸmerge için üzüntülerini ve baÅŸsaÄŸlığı dileklerini ifade etti.

BaÅŸbakan Yıldırım, Türkiye ile IKBY’nin ‘terörle mücadele’ konusundaki iÅŸbirliÄŸini önümüzdeki dönemde de sürdürme yönündeki iradesini vurguladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaÅŸ uçakları 25 Nisan’ın ilk saatlerinde, Irak'ın Sincar Dağı'ndaki PKK hedeflerinin yanı sıra Suriye'nin kuzeydoÄŸusundaki Karaçok Dağı'ndaki YPG hedeflerini vurmuÅŸtu.

Genelkurmay Başkanlığı, Sincar'da 40 PKK'lının, Karaçok'ta ise 30 YPG'linin 'etkisiz hale getirildiğini' açıklamıştı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ise Sincar'a yönelik harekâtta 5 Peşmergenin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK ve YPG hedeflerine yönelik bombardıman öncesi Moskova ve Erbil'in yanı sıra Washington'un da bilgilendirildiğini söylemişti.

DışiÅŸleri'nin ABD’ye cevabı

Türkiye'nin Irak ve Suriye'de PKK ve YPG hedeflerini vurmasıyla ilgili konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, hava harekâtının IŞİD'e karşı koalisyon tarafından onaylanmadığını söylemişti. Toner, hava harekâtından dolayı "derin endişe" duyduklarını ve bu endişelerini Türk hükümetine ilettiklerini belirtmişti.

Toner’e yanıt veren DışiÅŸleri Sözcüsü Hüseyin MüftüoÄŸlu, Genelkurmay BaÅŸkanı Hulusi Akar'ın ABD'li ve Rus mevkidaÅŸlarını bilgilendirdiÄŸini söylemiÅŸti.

YPG'ye destek sorunu

Amerika’nın PKK’nın Suriye kolu PYD’ye siyasi ve askeri desteÄŸi Türkiye ile Amerika’yı Suriye coÄŸrafyasında karşı karşıya getiren en önemli sebep.

ABD, Türkiye’nin sert tepkisi üzerine bu desteÄŸi Ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluÅŸturarak devam ettirmeye baÅŸlamış, bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG’ye katarak Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) kurmuÅŸtu. SDG'nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluÅŸturuyor.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te PYD'nin silahlı kanadı YPG'yi de terör örgütü olarak görmediÄŸini ilân etmiÅŸti.

Trump yönetiminin de bu konuda Obama dönemiyle aynı tutumu sürdürdüğü görülüyor. Bu dönemde de Amerika YPG’yi silahlandırmaya devam ediyor. Obama döneminde PYD/YPG ile irtibatları yürüten Özel Temsilci Brett McGurk, Trump döneminde de görevine devam ediyor.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.